vrijdag 21 juni 2013

Eindexamen catalogus

 
Tekst zoals deze in de eindexamen catalogus geplaatst is;

 
Mijn werk gaat over de tijd, emotie en herinnering, en de vergankelijkheid hiervan . Vanuit de figuratieve weergave van persoonlijke herinneringen waarbij alles aan het beeld de inhoud van het werk versterkte, ben ik in de afstudeerfase  tot een abstractie gekomen van het weergeven van deze thematiek.

De uiteindelijke vorm is nu een ovaal. Deze vorm staat voor een universeel portret, maar is tevens een archetype  voor mij waarbinnen  alles kan  ontstaan. Bij het experiment van gips en kleur zit de kleur inbesloten in het werk. Vanuit dat punt zijn de kleuren van de papiersculpturen ontstaan waarbij men kan bedenken dat een portret gekleurd wordt door verschillende periodes van tijd en emoties als de jaarringen van een boom. Hierbij is ook de zachtheid van de tinten en het mengen van kleuren een onderdeel van het werk. De meditatieve werking die uitgaat van het maken van de sculpturen vormt een aanvulling met de tijd  en is  een verwijzing  naar het Japanse Zenboeddhisme , een filosofische benadering die voor mij een  ordening van chaos en bewustzijn betekent.

De ovalen werelden vallen binnen ditzelfde proces . Maar bij het maken van deze werken  had de tijd een andere betekenis . De gips droogt snel en dient binnen een bepaalde tijd verwerkt te worden. Hierbij vormde de gips het geraamte van het beeld en is een drager van materiaal en kleur. Maar ook hier gaat het over tijd en de vergankelijkheid ervan. Een wereld verandert constant door erosie, klimaat en bewerking . Dit benadrukt het universele beeld  van de mens op aarde.

 

 

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage