dinsdag 9 februari 2016

Geranion


 

Geranion , 2016
61 cm  x 61 cm
Acrylverf op paneel
collage krant


De kraanvogel heeft in diverse culturen verschillende betekenissen. Deze beeldtaal geeft het werk diverse lagen  die allemaal van toepassing zijn of kunnen zijn. De kijker kan er dus een eigen verhaal of inhoud aan geven , zonder dat er aanstoot aan kan worden genomen... Bij het maken van dit werk heb ik gebruik gemaakt mijn krantenverzameling. De 13 origami kraanvogels vogels zijn gemaakt van Turkse kranten.  De berichten met als inhoud de vluchtelingencrisis, oorlog in Syrie en het leed wat hieruit ontstaat heb ik hiervoor gebruikt. De moeder en kind verhouding  staat voor het heden en de toekomst.

Geranion  of kraanvogel  is een verhaal uit de Griekse oudheid . Hij  speelt een rol  waarbij de dader aangewezen wordt van de molest van Ibycus .  Ibycus was een dichter uit de zesde eeuw voor Christus. Hij werd aangevallen en voor dood achtergelaten. De kraanvogels werden aangeroepen en achtervolgden de dader. Zij bleven er boven cirkelend vliegen totdat  de dader uiteindelijk bekende.

In de christelijke iconografie is de kraanvogel een teken van waakzaamheid.

De kraanvogel in Japan is een teken van geluk .1000 origamivogels  betekenen gezondheid en een lang leven.

In China zijn de hemelse kraanvogels boodschappers van wijsheid.

Vanuit de Islam hebben de numidische kraanvogels een betekenis van hoogverheven voorspraak omschreven in de Koran, Soera de ster.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage